Полезно

Знаете ли, че:

 • Батериите са високо токсични и веднъж попаднали в природата, замърсяват с тежки метали, които проникват в почвата, водата и хранителната верига. Най-опасен е никел-кадмият. Кадмият не се разпада и е силно канцерогенен елемент. Никелът също е токсичен, но поне може да се рециклира. Употребата на живак вече се ограничава със закон заради вредите, които нанася върху централната нервна система, но все още съществуват батерии, които съдържат живак. Алкално-цинковите батерии, макар и токсични, могат да се рециклират.
 • Китайския дизайнер Дейзи Жанг представи интересен концептуален модел на Nokia. Телефонът се захранва от батерия ползваща ензими, за да генерира енергия от въглехидрати. По този начин за енергия може да бъде ползвана газирана напитка като Coca-Cola например.Според създателя телефонът ще може да работи 4 пъти повече с един заряд в сравнение с обикновените литиево-йонни батерии. Освен това устройството е напълно биоразградимо.Причината за тази разработка е, че батериите на мобилните телефони са трудно рециклируеми, опасни за околната среда и не на последно място – скъпи за изработка. За да бъде произведена енергия е нужна малко захар, а в процеса на преработка се отделя вода и кислород.
 • Доверието към литиевите батерии е на път да се стопи, след всичките нещастни случаи, които започнаха да се случват с тях. Това кара хората да търсят някаква новост в областта на източниците на енергия. Компанията Zinc Matrix Power скоро ще започне продажбата на сребърно-цинкови батерии. И те както литиевите нямат миризма, но освен това и не съдържат течности от запалим характер. Сребърно-цинковите батерии са главно съставени на водна основа. Това означава, че първо те няма да могат да горят и второ - рециклирането им няма да доведе до нищо лошо, защото са напълно безвредни. Освен това не съдържат толкова отровни вещества колкото литиевата алтернатива. Освен, че новите батерии на Zinc Matrix Power не са опасни за здравето и са по-малко отровни, те са и издръжливи. Инженерите на компанията обещават, че сребърно-цинковите батерии ще имат два пъти по-голяма издържливост от литиевите такива.
 • Учени от Университета Brown, представиха нов тип батерии направени от пластмаса, които са 100 пъти по-мощни от сегашните алкални версии. Новите батерии използват метода на работа на сегашните, но съставните материали позволяват много по-бързо зареждане и много по-голяма издръжливост. Изобретателите на технологията казват, че новия полимер позволява напрактика почти всичко и навсякъде да се превърне в батерия. Единственият проблем, който трябва да бъде решен е намаляващият капацитет на батериите след много зареждания.
 • Екип от изследователи разработиха нова технология за производство на батерии, базирана на модифициран биологичен вирус, наречен М13. Учените сменят два от гените на вируса, което води до изграждане на своеобразна черупка от железен фосфат, след което прикачат органичното вещество към карбонови нано тръбички създавайки изключително малък и мощен електрод. Резултатът е батерия с капацитет в пъти по-голям от масово използваните литиеви клетки, подходяща за захранване на преносими устройства като мобилни телефони и музикални плейъри, която не оказва вредно влияние върху околната среда.
 • Алтернативни батерии, като горивните клетки (fuel cells) и слънчевите батерии (solar cells), не само намаляват отрицателното въздействие върху околната среда, но се зареждат по-бързо и стигат за по-дълго време с едно зареждане.

 

 • Пазарувайте отговорно, следвайки тези правила:
 • Преди да си купиш нови батерии, провери дали нямаш чисто ново пакетче в едно друго чекмедже.
 • Търси батерии, които съдържат по-малко живак и тежки метали.
 • Търси зареждащи се батерии, но не забравяй, че и те съдържат никел и кадмий.
 • Ако е възможно, купувай уреди, които не работят с батерии.